Protiplísňová kůra (kandida)

Kandida

Naše tělo platí za významné útočiště celé řadě bakterií, se kterými uzavřen pakt symbiózy. Rovněž i kvasinky hrají v životě nezanedbatelnou roli, vzpomeňme třeba jen na ty, které dnes a denně využíváme v potravinářství, ať už při výrobě piva, vína či chleba. V těle to však bude jinak, kvasinky jsou sice jeho běžnou součástí, kdy 10-15 % tvoří běžnou střevní mikroflóru, pokud se však přemnoží, z klidného a tichého nájemníka se rázem stává mocný pán, jenž naruší energický chod těla. Ona kvasinka, mnohdy přecházející do chronického stavu, nese název Candida albicans. Ze střeva se krví rozšiřuje dál, aby své nové útočiště nacházela v ústech, jícnu, krku, ale také pohlavním ústrojí, kde způsobuje nepříjemné výtoky.

Kvasinková infekce může mít několikerou příčinu. Mezi ty základní řadíme nadužívání, tzv. abúzus léků, v prvé řadě vyjmenujme antikoncepci či antibiotika. Pokud je jen trošku možné, před tím, než začneme užívat jakýkoli lék, pročítejme příbalové letáky, zajímejme se o vedlejší efekty, hledejme alternativnější cesty, položme sami sobě otázku, zda dlouhodobé zatěžování organismu antikoncepcí je dostačující náhradou za to, co tělu ve skutečnosti činíme.

Mezi další z příčin řadíme neukázněnou konzumaci cukru, ale také sacharidů, které, kromě fruktózy, tělo metabolizuje v jednoduchou glukózu, zvyšující hladinu krevního cukru. Nedostatečný příjem zeleniny, čerstvého ovoce, zásaditých složek stravy, vlákniny, enzymů, podlimitní spánek, škodlivý stres, nedostatek pohybu, toť vše pak živnou půdou pro celou řadu nemocí.

Kvasinkové onemocnění bývá doprovodným jevem dekompenzovaného diabetu 1. i 2. typu, kdy dlouhodobě zvýšená hladina krevního cukru platí za živnou půdu a honosnou hostinu, na kterou kandidě netřeba rezervovat vstup. Objeví-li se viditelná kvasinková infekce, ať už v podobě gynekologického výtoku či kožních oparů, vezměme rozum do hrsti a začněme se o sebe konečně starat. Vždyť právě diabetes patří mezi „neduhy“, které z větší části ovlivníme sami.

Budujme svou imunitu, podporujme T-lymfocyty, zodpovídající za zneškodnění nepřátelských mikroorganismů, tedy i přemnožené kandidy. Pokud ji buňky imunitního systému udržují v přijatelné míře, máme vyhráno. Pokud se však z nějakého důvodu kvasinky přemnoží, produkují více a více odpadních zplodin, přesněji canditoxin, jenž T-lymfocyty vyřazuje z provozu. Čím je jich méně, tím širší pole působení kvasinka zaujímá a množí se tak na jejich úkor.

Candida Kvasinka nepatří mezi neřešitelné problémy, vyžaduje však určitou ukázněnost, kterou podpoříme vyváženým jídelníčkem, přiměřeným pohybem, dostatečným spánkem a klidnou myslí, jež pomůže nastolit harmonii těla. Zamysleme se nad tím, jaké hlavní složky potravy s železnou pravidelností utvářejí náš jídelníček, kolikrát na pořadu dne uzeniny, pečivo, maso, sladkosti, sladké nápoje, sladké mléčné výrobky, ale také káva, laciné ovocné čaje, případně pak umělá sladidla. Zamysleme se nad léky, které užíváme, jejich množstvím, vzpomeňme, kdy naposledy jsme si byli zaběhat, projít se, s vděčností sobě vlastní protáhli své tělo. Pokud už nyní víme, že to s našimi „prohřešky“ nikterak slavné nebude, hlavu vzhůru, každý den zde totiž získáváme 86 400 zbrusu nových vteřin a ty si pak smíme dle libosti zaplnit.

V prvé řadě se zaměříme na imunitu, která, jak mnozí z nás již vědí, je ze 70 % zajištěna střevem. Tomu svědčí vláknina, ve své rozpustné i nerozpustné formě, probiotika, inulin, jenž vyživuje střevní buňky a samozřejmě další cenné látky, které střeva hýčkají. Důležitý je také zásaditý charakter stravy, nižší glykemický index potravin, dostatečné množství enzymů, vitamínů a minerálních látek, odpovídající pitný režim, jenž je základem blahodárné očisty našeho těla.

Čím si tedy jídelníček naplnit? Co naopak eliminovat?

Potraviny, které kvasinka miluje:

  • rafinovaný cukr, ať už bílý či hnědý, ale také zvýšená spotřeba medu, sladů, melasy, či dnes tolik zbožňovaného kokosového cukru,
  • pšeničná mouka a výrobky z ní. Zde řadíme pečivo, sladké i slané, knedlíky, sušenky, tyčinky, těstoviny, gnocchi atd.,
  • kompoty, sladkosti, sladké nápoje, marmelády, sušené ovoce,
  • sladké instantní kaše,
  • slazené mléčné výrobky, ochucené kefíry, tvarohy, podmáslí, syrovátkové nápoje,
  • káva, ovocný čaj, alkohol, balené ovocné džusy a šťávy,
  • plísňové, roztíratelné a příliš tučné sýry,
  • uzeniny, uzené ryby,
  • konzervované a průmyslovými postupy zatěžované potraviny,
  • léky, které sice neřadíme mezi potraviny, nicméně nás zakyselují a tedy podporují vznik kvasinkové infekce.

 

Potraviny, jejichž konzumace tělu prospívá:

  • umírněná konzumace celozrnného pečiva, spíše žitného rázu,
  • luštěniny, jako jsou fazole, čočka, mungo, cizrna,
  • sacharidové přílohy nižšího glykemického indexu, kde řadíme quinou, amarant, pohanku, hrubé ovesné vločky, jáhly, batáty, brambory vařené ve slupce,
  • čerstvá zelenina, hlavně její listové odrůdy, čerstvé ovoce, kromě banánů, hroznového vína a hrušek, které disponují vyšším procentem glukózy,
  • ořechy, oleje, kvalitní semínka, tuky,
  • bylinky, koření,
  • bylinkový, zelený a rakytníkový čaj, čistá pramenitá voda,
  • kvalitní, za studena lisované oleje, jako je např. olej olivový, lněný,
  • čisté zakysané mléčné výrobky,
  • kvalitní sýry, ryby.

Dále lze zařadit detoxikační potraviny, jako jsou mrkev, řepa, celer, petržel, česnek, cibule, avokádo, zázvor, čekanka, rukola, medvědí česnek, grepy, jablka, či doplňky stravy, jako je pektin, inulin, spirulina, chlorela.

Nakličujme, odšťavňujme, ovoce však volme pouze jako doplněk, nemělo by platit za hlavní složku čerstvé šťávy. Ty postavme na mrkvi, celeru, petrželi, řepě a zázvoru. Posilněme játra, dobrou volbou může být velmi silná bylinka, ostropestřec mariánský. Hýbejme se a cvičme, i kdyby se mělo jednat o svižnější, několika minutovou denní procházku. V neposlední řadě pak mysleme také na pocity, jež nás utvářejí, neživme v sobě strach, bolest, minulost, nesuďme, respektujme a my sami pak plyňme dle vlastních nebeských zákonů, které řídí naše kroky. Přeji pevné zdraví.


Očistná protiplísňová kůra na 21dní

Pau D’Arco with Dandelion (pampeliškou) dávkování 2-2-2

Silver Max koloidní stříbro 1 - 0 - 1 lžička do 100ml teplé vody 1/2 hod před jídlem

H-500 silný antioxidant 1 - 1 - 1 vysypat do vody

 

Kontakt

Vladka Balcarová - konzultant zdravého životního stylu Náchod

Napište mi a já vás kontaktuji balcavla@seznam.cz